Tvivel om fortsatt drift - Vad förklarar revisorers benägenhet att ge en anmärkning? - Olsson,Susanna; Zadik,Maria; Åkesson,Emilia (2010)
Syftet med uppsatsen är att undersöka vilka faktorer som förklarar revisorers benägenhet att ge en anmärkning om tvivel om fortsatt drift i revisionsberättelsen samt utreda huruvida benägenheten varierar med konjunkturen. Uppsatsen har en kvantitativ metod med en deduktiv ansats. Studien utgår från ett övergripande syfte och elva hypoteser som förklaras av de teorier som är inkluderade i studien. Den teoretiska referensramen är utformad utifrån två övergripande teorier, agentteorin och institutionell teori, vilka kan förklara revisorers benägenhet att ge anmärkningar om tvivel om fortsatt drift utifrån två olika perspektiv. Empirin består årsredovisningar från 299 svenska aktiebolag från åren 2006 och 2008. Studiens resultat visar på att revisorers benägenhet att ge en anmärkning om tvivel om fortsatt drift kan förklaras av företagets finansiella problem, företagets storlek, företagets val av revisionsbyrå och konkursfördröjningen.
Keywords: Fortsatt drift; Revisionsberättelse; Konkursdrabbade aktiebolag; Konjunkturen; Revisor; Management of enterprises; Företagsledning, management