”Halfguden på bryggan” Sjömän, maskulinitet och makt i Malmös tidigare hamnkapten Gustaf Stenfelts (1858-1934) texter. - Christensson,Martin (2005)
Den svenske Gustaf Stenfelt upplevde kolonisationen i Kongo som en av de första västerländska sjömän som reste uppför Kongofloden under 1880-talet. Sina erfarenheter från detta arbete skildrade han i reseberättelser i både bokform och i tidningar i Sverige, och var inte sällan kritisk till kolonisatörernas brutala metoder. Denna uppsats diskuterar hur Stenfelt, efter att ha arbetat som sjöman och sjökapten, lyckades bli en ledande person i Malmös borgerliga och kulturella elit under 1900-talets början. Uppsatsen undersöker främst hur Stenfelt använde litteraturen och sitt sjötekniska kunnande för att framhäva sina ideal om manlighet, sjömanskap, hierarki och hur dessa förhåller sig till disciplin, ordning och makt i både arbetet, hemmet och på skeppet under den koloniala tiden. Istället för att utveckla kritiken mot Kongostaten som t.ex. sjökaptenen Joseph Conrad gjorde, valde Stenfelt att framhäva mer auktoritära ideal i senare böcker och närmade sig även tidens allt vanligare rasistiska och etnocentriska föreställningar. Undersökningens resultat ligger i diskussionen om vad som krävdes av en enskild individ i ett fält i periferin för att närma sig samhällets elit under den aktuella tiden.
Keywords: Manlighet; maskulinitet; sjömän; kolonialism; reseberättelser; Kongo; sjöfartshistoria; borgerlig kultur.