Kapitalkällan - en varumärkeskapitalsorienterad fallstudie över konkurrenssituationen mellan Loka och Ramlösa år 2000-2008. - Malm,Eric; Lennartsson,Christian (2010)
Syfte: Att undersöka om det kan finnas en förklaring till hur ett varumärke (Loka) kan uppnå bättre försäljning än ett annat som samtidigt tycks favoriseras av konsumenter (Ramlösa) är syftet med vår studie. Teori inom området för varumärkeskapital gör gällande att detta förhållande utgör en anomali. Vi ämnar undersöka om det trots allt kan finnas en förklaring inom ramen för sådan teori eller om detta fenomen kan påvisa en lucka inom varumärkeskapitalsteori. Metod: Denna studie har en explanativ ansats där vi söker förklaringen till ett fenomen som tycks svårförklarat inom gängse teori. För att kunna förklara detta fenomen har vi använt oss av historisk försäljningsdata, återförsäljarenkäter och mätning av attityder på Internet. Resultat: Vår studie visar att det kan vara svårt att avgöra vad starkt varumärkeskapital innebär och hur detta översätts i värde för ett företag. Det tycks stämma att Ramlösa har ett starkare varumärke än Loka utifrån vårt teoriunderlag. Samtidigt kvarstår att Lokas försäljning är starkare. Vi har funnit att det i detta fall finns ett samband mellan en line extension i form av utökat smakutbud och försäljningsökning. Detta resultat föranleder vidare forskning på sambandet mellan line extensions och varumärkeskapital.
Keywords: Varumärkeskapital; Brand Equity; Brand Awareness; Line Extension; B2B-varumärke.; Management of enterprises; Företagsledning, management