Wikileaks – Nyhetsrapportering i svensk dagspress - Lindstrand,Mickael; Nilsson,Lucie (2012)
Den 28:e november 2010 publicerade mediaorganisationen Wikileaks en dokumentläcka som bestod av 251 287 dokument från det amerikanska utrikesdepartementet. Denna läcka kom att skapa en het debatt runt om i världen. Ett av de länder som nämns bland dokumenten är Sverige och även här blossade en diskussion upp. Denna uppsats använder detta fall för att problematisera hur den svenska dagspressen rapporterade om händelsen. Detta gör vi genom en textanalys av artiklar publicerade i någon av de nio rikstäckande tidningarna i Sverige. Syftet med detta är att kartlägga och synliggöra hur svensk dagspress nyhetsrapportering om Wikileaks dokumentläcka har sett ut. Detta kartläggande är en central del inom medie- och kommunikationsvetenskaplig forskning. Ett kartläggande som går ut på att försöka förstå de bakomliggande ramverk som påverkar hur svensk dagspress rapportering ser ut. Denna uppsats ledde till ett resultat där det framgick att de analyserade artiklarna antingen misstänkliggjorde Wikileaks eller osynliggjorde dokumentläckans positiva effekter. Ett resultat som ger skäl till att ifrågasätta den svenska dagspressens nyhetsrapportering.
Keywords: Nyhetsrapportering; Nyhetsförmedling; Journalistik - objektivitet; Wikileaks; Nyhetsvärdering; Gatekeeping; Svensk dagspress