- En studie av faktorer bakom lyckade börsintroduktioner på svenska handelsplatser - Sterner,Johan; Alwén,Henrik; Rybäck,Johan (2011)
Sammanfattning Examensarbetets titel: - En studie av faktorer bakom lyckade börsintroduktioner på svenska handelsplatser Seminariedatum: 2011-06-03 Ämne/kurs: FEKK01, Examensarbete kandidatnivå, 15 högskolepoäng Författare Henrik Alwén, Johan Rybäck och Johan Sterner Handledare Mats Persson Fem nyckelord: Börsintroduktion, nettoomsättningstillväxt, aktieutveckling, ålder och ägarstruktur Syfte: Syftet med denna studie är att undersöka faktorer bakom lyckade börsnoteringar mellan åren 2003 och 2007. Resultatet bestäms genom att mäta nettoomsättningstillväxt och aktiens utveckling gentemot index. Förhoppningen med detta är att hitta signifikanta samband mellan ett antal faktorer och lyckade börsintroduktioner. Metod: Först använder vi vår definition av en lyckad börsnotering för att bestämmer resultatet av börsnoteringar mellan åren 2003-2007. Sedan studerar vi likheter i de bolag som genomfört en lyckad börsnotering och därmed undersöka faktorer bakom lyckade börsnoteringar mellan åren 2003-2007. Teoretiska perspektiv: Teorin bygger på liknande studier inom området samt vedertagna företagsekonomiska teorier som, Earnings Management och IPO trender och analytikers roll vid en börsnotering. Empiri Baseras på den kvantitativa datainsamling och resultatet av vårt Wilcoxons test. Resultat Först ser vi en tendens till en generell underprestation för börsnoteringar mellan 2003 och 2007. Vår studie visar att avgörande faktorer för lyckade noteringar under denna period var ålder och ägarstruktur.
Keywords: Börsintroduktion; nettoomsättningstillväxt; aktieutveckling; ålder och ägarstruktur; Management of enterprises; Företagsledning, management