Noninvasiv respiratorbehandling vid kronisk odstruktiv lungsjukdom inom intensivvård - Jeppsson,Caroline; Nilsson,Ylva (2002)
Kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL) blir allt vanligare och dessa patienter kan behöva intensivvård om de drabbas av akut respiratorisk insufficiens. Syftet med denna litteraturstudie har varit att belysa för och nackdelar med noninvasiv respiratorbehandling (NIPSV) vid KOL inom intensivvård och sjuksköterskans roll. Som metod för att granska och värdera artiklarna användes SBU:s tillvägagångssätt. Artiklarna söktes via Pubmed/Medline och Cinahl. Tio artiklar valdes ut för att ingå i denna litteraturstudie. Resultatet visade att NIPSV mycket effektivt hjälper KOL patienten över skov av akut andningsinsufficiens. Granskningen visade också att det var få allvarliga biverkningar förknippade med NIPSV behandling vid KOL. Några artikelförfattare visade att tidsåtgången var måttlig för intensivvårdssjuksköterskan när hon hjälpte patienten med NIPSV behandlingen. NIPSV behandlingen minskade intensivvårdstiden och ökade överlevnaden för denna patientkategori.
Keywords: KOL (kronisk obstruktiv lungsjukdom), NIPSV(noninvasiv respiratorbehandling), intensivvård, omvårdnad