Abstinens hos barn efter nedtrappning av opioider och sedativa läkemedel - Sandberg,Berit (2002)
Iatrogen abstinens hos barn uppkommer efter behandling med opioider och sedativa läkemedel. Syftet med denna litteraturstudie var att undersöka abstinenssymtom vid utsättande och nedtrappning av dessa. De läkemedel som kom i fråga var i huvudsak fentanyl, morfin och midazolam. Barnens åldrar var från en vecka upp till 14 år. Abstinensen visade sig vara förknippad med hög total dos och lång duration av läkemedlen, men kunde även uppkomma efter kortare administrering. För att minska risken för abstinens hos barn efter opioid och benzodiazepinbehandling bör drogerna trappas ut långsamt med hjälp av schema. Det är av stor vikt att skattning av sedering sker med hjälp av någon skala. Planering varje dag bör göras med utgångspunkt från barnets situation med alla som är delaktiga i barnets omvårdnad.
Keywords: Abstinens, intensivvårdsavdelning, nedtrappning, opioid, pediatrisk, sedativa.