Barn med cancer - Wählstedt,Jessica (2002)
Att vara sjuk och ligga på sjukhus innebär en traumatisk upplevelse för barnet. Barnet reagerar i relation till sina tidigare erfarenheter av sjukdom och sjukhusvård samt stöd från föräldrar och andra vuxna. Omvårdnaden bör även gälla övriga familjemedlemmar. Syftet med denna litteraturstudie var att belysa det cancersjuka barnets samt familjens behov och behovstillfredsställelse under sjukhusvistelsen. Litteraturstudien innefattade tio vetenskapliga artiklar från USA, Australien, Sverige, Island samt England, 1995-2002. Resultatet visade att barnen hade behov av förströelse, stöd, information, kunskap samt kommunikation. Föräldrarna hade behov av medverkan, stöd, kommunikation, information, kunskap samt trygghet. Syskonens behov utgjordes av uppmärksamhet, stöd, dagliga rutiner, sällskap, trygghet samt information. Det är viktigt att en god relation skapas och att kommunikationen är av den kvalitet att de individuella behoven tydliggörs för utveckla kvaliteten i omvårdnaden.
Keywords: barncancer, behov, föräldrar, syskon, behovstillfredsställelse