Pälsdjur i barndomen - Björklund,Linda (2002)
Syftet med studien var att belysa om pälsdjur i början av livet ger framtida allergiska reaktioner hos barn eller om detta kan förhindra sådana reaktioner. Tio vetenskapliga artiklar har analyserats. Resultatet visade att det rådde delade meningar mellan de olika artikelförfattarna och deras undersökningsresultat. Det framkom att exponering av husdjur tidigt i livet minskade riskerna att utveckla allergier senare i livet. Samtidigt redovisades att allergifrekvensen ökade vid tidig exponering av husdjur. Hereditet för allergiska sjukdomar var av betydelse för utvecklandet av framtida allergiska symtom enligt en del av artikelförfattarna medan en del hävdade att det var hos barn med ärftlighet de positiva effekterna var som störst. För ett kunna uppnå ett bättre klargörande inom ämnesområdet måste fler studier och alltfler prospektiva undersökningar genomföras.
Keywords: allergi, barn, barndom, pälsdjur