Livsstilsförändringar efter roux-en-y gastric bypass vid sjuklig fetma - Ekelund,Jessica; Olofsson,Susanne (2005)
Under de senaste decennierna har fetman hos människor ökat markant i hela världen. I Sverige finns omkring en halv miljon människor med fetma, vilket nästan är en fördubbling sedan början av 80- och 90 talet. Riskerna för allvarliga följdsjukdomar av fetman, ökar markant vid ett BMI över 30. Kirurgi kan förbättra de flesta fetmarelaterade tillstånd, minska risken för för tidig död och förbättra livskvaliteten för patienter som lider av fetma. Roux-en-Y Gastric Bypass (RYGB) är den operationsmetod som har visats ge bäst resultat och används därför mest. Syftet med föreliggande studie var att belysa effekten av RYGB vid sjuklig fetma samt huruvida effekten kan förbättras av sjuksköterskans omvårdnad. Som metod valdes litteraturstudie och resultatet bygger på nio vetenskapliga artiklar. Resultatet visade att omvårdnadsåtgärder som information och stöd påverkade viktminskningen efter RYGB positivt.
Keywords: gastric bypass, socialt nätverk, viktminskning, livskvalitet, psykosocialt