Kvinnors psykosociala livssituation efter diagnostiserad hjärthändelse - Hanson,Sahra; Svensson,Ulrika (2005)
Senare tids forskning har visat att kvinnors hjärt- kärl sjukdom skiljer sig från männens, då det gäller symtom, diagnostik och sannolikt även behandling. Syftet med studien var att belysa faktorer som påverkar den psykosociala livssituationen för kvinnor efter diagnostiserad hjärthändelse. Litteraturstudien är baserad på tio vetenskapliga artiklar och sökningarna har utförts i databaserna Pubmed och Elin. Resultatet visade att en hjärthändelse innebar stora psykosociala förändringar för kvinnor. De livsstilsförändringar som rekommenderades var svåra att genomföra trots rehabiliteringsstöd. Orsaken visade sig vara bristande kunskap såväl hos professionen som hos kvinnorna själva men kunde även bero på att rådgivning och informationen inte var anpassad efter kvinnan. Psykisk hälsa är en viktig faktor som kan leda till insjuknande och återinsjuknande i hjärtsjukdom. Hjärthändelsen innebar svårigheter för kvinnorna att återanpassa sig till familj- och yrkesroll och de upplevde en rädsla för framtiden när livet förändrades utan förvarning och döden blev mer påtaglig.
Keywords: myocardial infarction, heart disease, myocardial ischemia, women, quality of life, experience, psychosocial stress, rehabilitation.