Vikten av information som stöd till föräldrar till prematura barn - Meechoke,Aticha; Stanikzai,Marina (2005)
Syftet med litteraturstudien var att belysa vikten av information som stöd till föräldrar till prematura barn. Åtta internationella vetenskapliga artiklar granskades utifrån syfte och bedömningsmall för kvalitativa studier. I resultatet framkom att kommunikation baserad på god information med sjuksköterskor resulterade i en bra relation och visade att stöd underlättade för föräldrarna att vara delaktiga i barnens omvårdnad. Behov av lättförstålig, deltagande och kontinuerlig såväl muntlig som skriftlig information framkom. Tidsbrist och stress upplevdes försvåra informationsutbytet. Vissa länder begränsade föräldrarnas möjligheter att fritt besöka neonatalavdelningen. En viss yrkesmässig internationell informationsskillnad framkom vad gällde informationstyngd. Läkaren upplevdes i princip svara för viktigare information till föräldrar medan sjuksköterskorna i högre grad internationellt ansvarade mer för rutiner och omvårdnad. Dessutom framhölls sjuksköterskorna som betydelsefulla pedagogiska resurser för föräldrar med nyfödda prematura barn.
Keywords: information, föräldrar, stöd, delaktighet, kommunikation, prematura barn