Givna och följda råd avseende livsstilsförändringar vid hypertoni eller högt blodtryck - Spångfors,Martin; Svanbom,Johannes (2007)
Risken för kardiovaskulära sjukdomar, framför allt stroke och hjärtinfarkt, ökar på flera håll i världen vilket bland annat antas bero på försämrade levnadsvanor. En fysiologisk riskfaktor för kardiovaskulära sjukdomar är hypertoni eller förhöjt blodtryck. Forskning har visat att livsstilsfaktorer, exempelvis felaktiga kostvanor och brist på motion, påverkar blodtrycket negativt. Syftet med studien var att undersöka om och hur patienter med hypertoni eller högt blodtryck erhåller råd med avseende på livsstilsförändringar och i så fall vem som ger dem råden och om patienten följer dessa råd. Syftet var även att undersöka eventuella ålders- och könsskillnader. I studien deltog 82 personer som besvarade 15 frågor. Patienterna upplevde att de blev mest informerade av både läkaren och distriktssköterskan. De råden som oftast gavs av distriktssköterskan var snabb promenad och minskad stress. Svaren visade att kvinnor över 65 år erhöll minst information om livsstilsförändringar. Följsamheten till de givna råden var god.
Keywords: patientenkätstudie, hypertoni, compliance, livsstilsförändringar