Sexuell funktion efter hysterektomi - Borgkvist,Emilie; Munch,Maria (2007)
Hysterektomi är en av de vanligaste operationerna som görs på en kvinnoklinik i Sverige. Orsaker till hysterektomi är av benigna eller maligna skäl. Ingreppet kan innebära förändringar i den sexuella funktionen och dessutom ge påverkan på det psykosociala planet. För god omvårdnad bör sexuell hälsa ingå som en naturlig del i vårdpersonalens arbete. Syftet med litteraturstudien var att belysa hur kvinnor upplever sexuell funktion efter hysterektomi. Analys av elva vetenskapliga artiklar genomfördes och resultatet visade att kvinnor som genomgått hysterektomi av benigna orsaker upplevde oförändrad eller förbättrad sexuell funktion, oavsett operationsmetod förutsatt att ovarierna sparades. De kvinnor som led av dyspareuni innan operation upplevde bäst effekt. Studierna visade att kvinnlig identitet ej påverkades av ingreppet. Hysterektomi av malign orsak hade negativ effekt på sexuell funktion. Orsaken var dels operationsmetoden där ovarierna i regel togs bort samt behandling med adjuvant radioterapi.
Keywords: sexuell funktion, hysterektomi, kvinnlig identitet, sexualitet