Utprövning av tre svenska versioner av Token Test på en vuxen normalgrupp - Apt,Pia (2008)
Token test, som konstruerades för 45 år sedan av E. de Renzi och A. Vignolo, är ett afasitest avsett att diagnostisera lätta, auditivt impressiva störningar vid afasi. Det väl validerade testet har i ett flertal studier visat sig mer sensitivt än traditionella afasitest för denna uppgift. Idag används Token test i många länder i flera omarbetade och även förkortade versioner. Trots att tre versioner av Token test sedan många år tillbaka finns översatta till svenska och används av logopeder i Sverige, existerar inga svenska normalvärden. Syftet med denna studie har varit att fastställa normalvärden för de svenska versionerna av Token test samt att jämföra testversionerna avseende dessa värden. De tre testversionerna prövades ut på en grupp om 96 slumpvis utvalda, friska personer mellan 21 och 80 år med jämn köns- och åldersfördelning. Gränsvärdena för normalprestation för varje testversion fastställdes. Dessa värden var i samtliga testversioner högre än i motsvarande eller jämförbara testversioner på andra språk. Resultaten understryker vikten av att pröva ut översatta, utländska hjärnskadetest på svenska normalgrupper. Det fanns inga könsskillnader i testresultat i någon version. I de två längsta versionerna medförde lägre ålder respektive högre utbildningsnivå signifikant bättre testresultat än högre ålder respektive lägre utbildningsnivå. De två längsta testversionerna hade en jämförbar och högre reliabilitet än den kortaste testversionen. Det fanns ett högre samband mellan testresultaten i dessa två versioner än mellan resultatet av den kortaste versionen och de två övriga. slutsatserna av resultaten är att de erhållna normalvärdena leder till en säkrare diagnostik av lätta störningar i talförståelse vid afasi när Token test används. Den kortaste testversionen rekommenderas endast för screeningändamål medan de längre testversionerna utan större problem kan ersätta varandra vid noggrannare diagnostik, om det mer detaljerade poängsättningsalternativet används.
Keywords: impressiva störningar; Token test; normalvärden; afasi