Kolsyrad vätskas effekt på sväljningsfunktionen vid amyotrofisk lateralskleros - Andersson,Ketty (2001)
Amyotrofisk lateralskleros är en degenerativ sjukdom som påverkar motorneuron i centrala nervsystemet. Den viljemässiga muskulaturen drabbas. Dysfagi betyder svårighet att svälja (Lindskog 1997). och uppträder hos flertalet ALspatienter. Sväljningsfårloppet delas ofta in i tre faser; oral, faryngeal och esofageal. Vid ALS är det framfårallt den orala fasen som blir påverkad, följd av den faryngeala. Kostanpassning är den vanligaste behandlingen av sväljningssvårigheter. Det finns antaganden i litteraturen att kolsyrad vätska kan optimera sväljningen. Syftet med föreliggande studie var att undersöka effekten av kolsyrad vätska på sväljningsfunktionen hos personer med ALS. Försöksgruppen bestod av fem personer med klassisk ALS. En videoröntgen av sväljningsfårloppet utfördes. Tre konsistenser testades; trögflytande, tunnflytande samt kolsyrad vätska. Försökspersonerna fick 5 mi vätska per sväljning. Resultaten tyder på att kolsyrad vätska ger en effektivare sväljning. Det förelåg dock inga signifikanta skillnader mellan vätskoma får hela försöksgruppen. Personer med ALS kan drabbas av problem med tal, röst och sväljning. Logopeden spelar därfår en viktig roll i bedömning och behandling av denna patientgrupp. Ytterligare forskning krävs får att bättre fårstå hur vi kan hjälpa personer med ALS.