Samband mellan taluppfattning och rak dämpning i hörselskydd - Jadner,Kristina; Olofsson,Camila; Åkerfeldt,Petra (2004)
Syftet med denna studie var att undersöka om det fanns ett samband mellan bra taluppfattning och frekvensoberoende (rak dämpning) i hörselskydd. Ett annat syfte var att undersöka om det fanns någon skillnad på taluppfattningen mellan normalhörande och hörselskadade vid objektiva och subjektiva taluppfattningstester med simulerade hörselskydd, där talet var blandat med talvägt brus. I undersökningen användes fYra olika hörselkåpor, vars dämpning var simulerad i testmaterialet: Bilsom 717, Bilsom 817, Bilsom 717 med modifierad dämpning på 4000 Hz samt ett fiktivt hörselskydd. Lennart Magnussons CD-skiva "Tal i brus", där talet är mixat med talvägt brus och med signal/brusförhållande +4 dB, låg till grund för det testmaterial som användes i undersökningen. CD-skivan användes dels i ett objektivt test där försökspersonerna fick upprepa ord och dels i ett subjektivt test där försökspersonerna fick göra parvisa jämförelser och avgöra med vilket hörselskydd de lättast kunde avgöra vad som sades. Totalt deltog 32 försökspersoner som var uppdelade i två grupper. 22 personer ingick i gruppen med normalhörande och l O personer ingick i gruppen med hörselskadade. Försökspersonernas ålder varierade mellan 26 och 65 år. De normalhörande hade en lägre medelålder än de hörselskadade. Resultaten i studien var olika för de normalhörande och hörselskadade. Resultatet från studien visar att hörselskadade kräver en rakare dämpning över hela frekvensområdet för att få en bra taluppfattning medan rak dämpning inte är lika viktig för de normalhörande. Skillnaderna i resultaten för de respektive grupperna kan även bero på att medelåldern för de normalhörande var lägre än för gruppen med de hörselskadade.