Strategier för hållbar fastighetsutveckling i stadskärnor - Knutsson,Lina (TVBP, 2007)
Vid betraktande av Sveriges storstadsregioner Stockholm, Göteborg och Malmö så finns en tydlig tendens att inflyttningen ökat och att städerna expanderar. Stadsgränserna till närliggande städer suddas ut allt mer och klustras samman till en större enhet. Detaljhandeln blir mer geografisktkoncentrerad och de stora städerna drar till sig ett stort antal konsumenter. Under det gångna året visade det sig dock att landets mindre städer och kommuner haft den största procentuella utvecklingen. En ökad inflyttning i de närbelägna mindre städerna är ett faktum då goda pendlingsförhållanden tillhandahålls. Detta medför behov och utveckling av dess stadskärnor. För att stärka attraktionen och stimulera företagandet i mindre städers centrum är frågan om hållbar fastighetsutveckling i stadskärnor en aktuell fråga som ligger rätt i tiden. Det övergripande syftet med denna studie är att analysera kriterier och strategier för att uppnå en framgångsrik utveckling av stadskärnor från ett exploatörsperspektiv. De konkreta målsättningarna med studien är att undersöka: · Samorganisationen mellan olika intressenter för att uppnå gemensamt ställda mål, · Krav som brukarna ställer på ett centrum, · Kommunens respektive fastighetsägarens inställning till att påverka och utveckla centrum, · Framgångsfaktorer för utveckling av stadskärnor.