Räntebidrag - en analys - Nilsson,Tobias (TVBP, 2007)
Samhället subventionerar bostadsbyggande på olika sätt. Ändring av subventioner ger ryckiga produktionsvilkor. Räntebidraget syftar till att stimulera ny- och ombyggnad. Bidraget har ingen koppling till ett projekts verkliga finansiering eller räntekostnad utan beräknas utefter ett bidragsunderlag som bygger på bruksarean per lägenhet. Regeringen beslutade 2006 att det statliga räntebidraget skulle försvinna vid årsskiftet 2006/07. Bostadsprojekt som påbörjades efter detta har inte möjlighet att få räntebidrag. Ersättningen för projekt som omfattas av bidraget kommer att minskas årligen fr.o.m. 2007 för att helt försvinna om fem år. Regeringen motiverar borttagandet med att konkurrensen på bostadsmarkanden kommer att öka och skapa en attraktivare marknad. Avsikten är att analysera konsekvenserna av bidragets borttagande. Vilka ekonomiska och psykologiska effekter detta kommer att ha på bostadsmarknaden? Kommer produktionen av bostäder i Sverige att minska eller öka? Får bidraget den effekt som regeringen önskar? Analysen kommer att genomföras med hjälp av enkätundersökningar, egna beräkningar samt en historisk bakgrundsstudie av statliga bidrag för bostadsmarknaden.