Årskostnadskalkyl baserad på ett flerbostadshus förväntade energiprestanda - Andersson,Sara; Nordström,Johanna (TVBP, 2005)
Examensarbetet syftar till att studera hur en investeringsbedömning vid produktion av flerbostadshus kan förbättras. Normalt antas schablonmässiga värden för drift- och underhållskostnader, vilket innebär att en lägre energianvändning inte avspeglas i årskostnadskalkylen utan bara ger en eventuell merkostnad på grund av högre inköpspris. Med en driftskostnad som inte baseras på schablonvärden utan på energisimuleringar är det möjligt att energieffektiva byggkomponenter blir ett konkurrenskraftigt alternativ till dagens standardlösningar, vilket på sikt skulle kunna få energiprestandan i svenska hus att förbättras. Studien utförs på ett flerbostadshus som byggs i Skanskas regi.