Operationssjuksköterskors upplevelser och hantering av arbetet inom traumakirurgi - Liew,Christella; Tuason,Patrik (2013)
Tidigare studier visar att reaktioner hos operationssjuksköterskor som kommit i kontakt med traumatiska patientrelaterade händelser skiljer sig åt. Arbetsmiljön påverkar såväl sjuksköterskors personliga välbefinnande som vårdkvaliteten. En psykosocial arbetsmiljö där höga krav ställs på prestation och flexibilitet med snabb omställning har starka kopplingar till stress. Även dåliga relationer till arbetskamraterna, brist på socialt stöd och tidsbrist påverkar. Syftet med studien var att belysa hur operationssjuksköterskor verksamma inom traumakirurgi upplever och hanterar sitt arbete. Datainsamlingen gjordes genom nio kvalitativa intervjuer. Analys gjordes via innehållsanalys vilket resulterade i tre huvudkategorier; stödja sig på resurserna, kontroll under traumaförloppet samt samarbetets betydelse. Betydelsen av stöd liksom vikten av gott samarbete lyftes som viktiga punkter i intervjuerna. Det framkom även att erfarenhet har stor betydelse i arbete inom trauma och att det finns skillnader mellan att arbeta dag, natt och helgpass avseende resurser och samarbete.
Keywords: Hantering; Kvalitativa intervjuer; Operationssjuksköterska; Samarbete; Stöd; Trauma; Upplevelser.