Utveckling av ramverk för ekonomisk värdering av tätortsnära ekosystemtjänster - Söderlind,Sanna (2013)
Ekosystemtjänster är ekosystemens direkta och indirekta bidrag till människors välbefinnande. Ekosystemtjänster är ett forskningsområde som får en allt större uppmärksamhet internationellt, men också i Sverige. År 2006 gav regeringen Naturvårdsverket i uppdrag att ta fram en vägledning för tillämpningen av ekosystemansatsen i Sverige och regeringen fastslog 2012 att betydelsen av biologisk mångfald och värdet av ekosystemtjänster ska vara allmänt kända senast 2018. Värderingen av ekosystemtjänster har blivit ett avgörande steg i kvantifieringen av det bidrag som ekosystem har till människors välfärd och är viktigt för att förstå ekosystemens ekonomiska värden. På regional skala bör pilotstudier av värderingar göras för att öka förståelsen och kunskapen om ekosystemtjänster och konceptets användningsområden. Tillgången på metoder och verktyg anpassade för rådande omständigheter är en förutsättning för att ekonomiska värderingar av ekosystemtjänster ska kunna genomföras. Ramverket som utvecklats i denna studie kan vara ett steg i rätt riktning. Ramverket fokuserar på tätortsnära ekosystemtjänster och strävar efter att en värdering ska bli praktiskt genomförbar även för personer med en begränsad förkunskap om ekosystemtjänster, men med en grundläggande förståelse för ekologiska och biologiska koncept.
Keywords: Ekosystemtjänster; ramverk; tätortsnära; ekonomisk värdering