Ett ramverk för portföljhantering - En fallstudie på Alfa Laval - Nilsson,Per; Gustafsson,Jacob; Thiberg,Robin (2014)
Titel: Ett ramverk för portföljhantering ‐ En fallstudie på Alfa Laval Författare: Jacob Gustafsson Per Nilsson Robin Thiberg Handledare: Stein Kleppestø, universitetslektor. Företagsekonomiska Institutionen, Ekonomihögskolan, Lunds Universitet Dag Näslund, universitetslektor. Avdelningen för Teknisk Logistik, Lunds Tekniska Högskola, Lunds Universitet. Hans Karlsson-‐Höiden, doktor. Project Office Manager, PC CHE, Alfa Laval Bakgrund: I dagens ökande konkurrenssituation behöver företag erbjuda produkter som marknaden efterfrågar och som samtidigt tar till vara på företagets interna kapabiliteter och resurser. Detta har lett till att det blir allt mer aktuellt för företag att skapa arbetssätt och metoder för hur och vad företaget ska erbjuda för produkter till sina kunder idag och i framtiden, vilket är essentiella byggstenar i området portföljhantering. Området innefattar bland annat komplext beslutsfattande, strategisk koppling, organisering, prioriteringar och utvärdering. Portföljhantering karaktäriseras av osäkerhet och föränderlig information, multipla mål, strategiska överväganden och beroenden mellan produkter, beslutsfattare och platser. Syfte: Syftet med uppsatsen är att skapa ett ramverk som företag kan använda för att förbättra sin portföljhantering. Metod: Studiens metod grundar sig i en abduktiv ansats. Ett teoretiskt ramverk har skapats utifrån befintlig teori och samtal med anställda på Alfa Laval. Empirin från fallföretaget har både varit av kvalitativ och kvantitativ karaktär som tillsammans med det teoretiska ramverket analyserats för att svara på studiens syfte. Slutsatser: Sex områden och deras samberoenden som är viktiga för portföljhantering har identifierats. Dessa områden har resulterat i ett ramverk som beskriver områdena och samberoendet mellan dem. Dessa områden är övergripande portföljstrategi, portföljstrategier för respektive affärsenhet, datainsamling, prioriteringar, genomförande av projekt samt utvärdering och agerande. Sammanfattningsvis behövs det övergripande processer och strategier för att arbetet ska kunna bli enhetligt genom hela organisationen. Nyckelord: Portföljhantering, strategi, process, produktportfölj, beslut, datainsamling
Keywords: Portföljhantering; strategi; process; produktportfölj; beslut; datainsamling