Risker för negativa effekter på foster vid röntgenundersökningar under graviditeten - Kauler,Diana; Agha Bozorgi,Shakiba (2014)
Undersökningar med joniserade strålning är ibland nödvändiga för diagnos och behandling av gravida kvinnor. Det är viktigt att röntgensjuksköterskor har rätt kompetens och utbildning för att möta vårdtagarens behov. Bristfällig kunskap om negativa konsekvenser av strålning kan leda till onödig oro hos gravida kvinnor. Kunskap om potentiella negativa effekter till följd av röntgenstrålning tillåter läkare och röntgensjuksköterskor att rättfärdiga undersökningar och välja mest lämplig undersökningsmetod. Syftet med denna litteraturstudie var att undersöka negativa effekter hos foster i samband med röntgenundersökningar vid graviditet. Metoden var att identifiera 8 relevanta forskningsstudier publicerade i vetenskapliga tidskrifter och analysera dem för att få fram vetenskapligt underlag inom området. Resultat i granskade studier visade att det inte finns statistiskt signifikanta risker för utveckling av cancer i barndomen efter prenatal röntgenexponering, dock en studie visade signifikant riskökning för en sällsynt typ av malignitet som rhabdomyosarkom. Inga studier avseende deterministiska effekter hos foster till följd av röntgenundersökningar identifierades. Slutsatsen är att risken för negativa effekter hos foster vid korrekt genomförda röntgenundersökningar på gravida kvinnor är försumbar. Det är dock viktigt att alltid rättfärdiga undersökningen och hålla så låg stråldos som möjligt för en diagnostisk undersökning.
Keywords: Joniserande strålning; röntgenundersökningar; graviditet; foster; prenatal röntgenexponering; negativa effekter; cancer; röntgensjuksköterska