Minusränta - reagerar vi olika? - Larsson,Julia; Turesson,Emmy (2015)
Minusränta har blivit ett högaktuellt ämne i dagens ekonomiska situation runt om i världen. Denna uppsats undersöker hur låg ränta olika grupper i samhället är villiga att acceptera innan de övergår från bankkonton till andra spar- och investeringsalternativ. Syftet är att prognostisera hur grupperna kan tänkas reagera och agera till följd av införandet av en negativ inlåningsränta, samt vilka konsekvenser detta kan medföra för ekonomin. Enkät-undersökningen visade att den genomsnittliga lägsta accepterade räntenivån ligger mycket nära 0 %, med små avvikelser för olika samhällsgrupper. Framförallt framgår det att höginkomsttagare och pensionärer kräver en högre ränta, medan egenföretagare accepterar lägst ränta. Det faktiska beteendet i en situation med minusränta beror dock på hur länge den förväntas vara samt hur lågt räntan sjunker. Utifrån genomförd regressionsanalys drogs slutsatsen att variablerna är signifikant gemensamt förklarande för den lägsta acceptabla räntenivån. Sett till individuella variabler var det främst erfarenhet kring finansiella investeringsalternativ och huruvida en individ har en avgift på sitt bankkonto som signifikant påverkade den lägsta acceptabla räntenivån. När det gäller alternativa investeringsformer vid en för låg ränta, föredrar majoriteten av respondenterna fonder och aktier.
Keywords: minusränta negativ inlåningsränta nollräntebarriär räntenivå styrränta