Föräldraskapets olika roller i konflikt - Samtyckets betydelse vid adoption och överflyttning av vårdnad - Fransson,Peter (2015)
Huvudsyftet med detta examensarbete har varit att utröna vilken plats och betydelse samtycket har i lagstiftningen kring adoption och överflyttning av vårdnad. Med utgångspunkt i barnets bästa och föräldraskapets olika roller analyseras den gällande rättens möjligheter till ändring av den rättsliga ställningen mellan föräldrar och barn, och samtyckets roll i detta. Uppsatsen aktualiserar vilken inbördes prioritet och betydelse det biologiska föräldraskapet, det rättsliga föräldraskapet och det sociala föräldraskapet får. Ett visst mått av komparation har också tagits med genom att även norsk rätt på området presenteras. Betydelsen av samtycket vid adoption redogörs med uppdelning i vårdnadshavares, icke vårdnadshavande förälders och barnets samtycke. Det utmärkande i detta är att vårdnadshavaren och det äldre barnets samtycke är ett krav medan det yngre barnet och förälder utan vårdnad endast skall höras i frågan. Den senaste utredningen på området förespråkar inte någon betydande ändring vad gäller denna del av adoptionsinstitutet. Tre olika möjligheter till överflyttning av vårdnad aktualiseras i uppsatsen. Sociala myndigheter kan väcka talan om att överföra vårdnaden till någon annan om vårdnadshavaren är olämplig, är varaktigt förhindrad att utöva vårdnaden eller om barnet stadigvarande vårdats och fostrats i ett annat hem än föräldrahemmet. Utmärkande för särskilt den sistnämnda möjligheten är att den utnyttjas ytterst sällan trots tydliga uppmaningar om motsatsen från lagstiftaren och Socialstyrelsen. Frågor kring vårdnad och adoption är alltid känsliga då de rör regleringen kring individers och familjers inbördes förhållanden. Det frågor som uppsatsen tar upp är dessutom frågor där olika individers intressen och rättigheter måste ges olika betydelse utifrån vad som anses vara barnets bästa. Sammanfattningsvis kan sägas att det rättsliga föräldraskapet avseende vårdnad har stor vikt. Inte bara genom att en överflyttning i praktiken sker ytterst sällan, utan även för att det ges en avgörande betydelse vid adoptionsfrågor. Detta kan också sägas avspegla samhällets uppfattning i stort där vårdnaden inte endast utgörs av dess rättsliga innehåll utan även i viss mån avgör vem som anses vara egentliga föräldern. Att detta på något sätt korrekt skulle avspegla förälderns kontakt och förhållande med barnet är
Keywords: Familjerätt; socialrätt; vårdnadsöverflyttning; samtycke; adoption