Miljöcertifiering av byggnader med Miljöbyggnad, GreenBuilding, BREEAM och LEED - Malmberg,Cassandra (VBEL, 2015)
Dagens miljöproblem måste lösas för att skona framtida generationer och miljön. Miljöcertifiering är en bit på vägen. Syftet med denna rapport är att redogöra för vad det innebär att miljöcertifiera en byggnad. Rapporten behandlar hur olika miljöcertifieringsmetoder fungerar och hur arbetsmetodiken för en certifiering ser ut. Eftersom det finns olika miljöcertifieringsmetoder är syftet också att göra en övergripande jämförelse mellan metoderna. Dokumentstudier genomförs vilket medför att en inventering av de vanligaste miljöcertifieringsmetoderna utförs. Inventeringen möjliggör att metoderna kan jämföras utifrån relevanta faktorer.Dokumentstudierna görs framför allt på de officiella dokument som Swedish Green Building Council tillhandahåller på sin hemsida. Litteraturstudier i form av tidigare examensarbeten och vetenskapliga artiklar samt olika sammanfattade skrifter om miljöcertifieringsmetoder studeras. Att miljöcertifiera innebär att bedöma en byggnad utifrån vissa miljöperspektiv och sedan betygsätta byggnaden. Miljöcertifiering stävar efter att producera byggnader som är hållbara och gröna. Det finns många anledningar till att miljöcertifiera men den största anledningen är att minska miljöpåverkan och förbättra hälsan för människor. De vanligaste miljöcertifieringsmetoderna i Sverige är Miljöbyggnad, GreenBuilding, BREEAM och LEED. Jämförelsen mellan metoderna visar tydligt att BREEAM är den metod som är mest omfattande. BREEAM hanterar väldigt många bedömningsområden medan Miljöbyggnad hanterar desto mindre. GreenBuilding hanterar endast energiområdet och står sig sämst jämfört med de andra metoderna. LEED ligger mellan BREEAM och Miljöbyggnad gällande antalet berörda bedömningsämnen.
Keywords: Miljöcertifieringsmetoder; Miljöcertifieringssystem; GreenBuilding; Miljöbyggnad; BREEAM; LEED; Swedish Green Building Council