Arbetsgivarens skydd mot konkurrens vid anställningens upphörande - Jobacker,Julia; Ballard,Jennifer (2016)
Dagens arbetsmarknad karaktäriseras av en stor andel kunskapsföretag som investerar i sina arbetstagares kunskap och kompetens med syftet att stärka företagets position på marknaden, dess konkurrenskraft. I och med detta förtroende som skapas mellan parterna uppstår vid anställningens upphörande en intressekonflikt mellan arbetsgivarens vilja att skydda företagets konkurrenskraft samt arbetstagarens intresse av att fritt använda sin kunskap. Denna intressekonflikt bör, enligt samhällsintresset, balanseras för att uppnå en god konkurrens på arbetsmarknaden. Syftet med uppsatsen är att undersöka arbetsgivarens skydd mot konkurrens vid anställningens upphörande samt att skapa en bild av huruvida dagens skydd mot konkurrens möter förändringen på arbetsmarknaden. Uppsatsen redogör för tre huvudsakliga regleringar vad gäller skyddet mot konkurrens: den kontraktuella lojalitetsplikten, konkurrensklausuler för ytterligare skydd samt det lagstiftade skyddet för företagshemligheter. Uppsatsen leder fram till slutsatsen att arbetsgivarens skydd mot konkurrens inte är helt okomplicerat. För att det totala skyddet ska bli tillämpligt krävs således en medvetenhet från arbetsgivaren. Till viss del kan arbetsgivaren begränsa arbetstagarens möjlighet att angripa företagets konkurrenskraft, emellertid finns även en problematik kring att skyddet gällande företagshemligheter inte anpassats efter dagens arbetsmarknad. Behovet återspeglas i förslagen om ett förstärkt skydd för företagshemligheter både från Sverige samt på EU-nivå.
Keywords: lojalitetsplikt; konkurrensklausuler; företagshemligheter; 1969 års överenskommelse; 2015 års avtal; FHL; skydd mot konkurrens; duty of loyalty; competition clauses; protection of trade secrets; agreement of 1969; agreement of 2015; protection against competition