De dolda resonemangen bakom värdering av anställningskriterier: En undersökning om attraktivitetfaktorn i rekrytering - Nylund,Maria Shiva (2016)
Syftet med denna studie var att undersöka i vilken utsträckning (fiktiva) rekryterare på grund av en arbetssökandes fysiska attraktivitet – här ansiktsattraktivitet – justerar sin bedömning och värdering av den arbetssökandes meriter så att specifika meriter hos en attraktiv arbetssökande uppvärderas för att motivera och rättfärdiga att just den personen väljs för anställning. I studien undersöktes hur attraktivitet påverkade rekryteringen av en person till jobbet som journalist på en lokaltidning, alltså om attraktivitetsgraden hos den arbetssökande påverkade vilken typ av meritering som ansågs viktigast samt om den attraktiva jobbkandidaten skulle föredras. Jobbkandidaterna var antingen attraktiva eller mindre attraktiva. Den attraktiva respektive mindre attraktiva kandidaten tillskrevs växelvis antingen mycket utbildning och kort arbetslivserfarenhet eller lite utbildning och lång arbetslivserfarenhet. Hypotesen var att bedömare ändrar sin värdering av betydelsen av dessa meriter så att just de meriter som är starkast hos den attraktiva kandidaten bedöms som viktigast för tjänsten. Resultatet av studien påvisade dock att jobbkandidaternas attraktivitet inte hade någon signifikant påverkan på försökspersonernas bedömning av vilken typ av meritering som var viktigast och att attraktivitet inte påverkade vem som ansågs lämpligast för jobbet.
Keywords: attractiveness; recruitment; diskriminering; rekrytering; attraktivitet; discrimination