Vilket (o)ljud främjar uppmärksamhetsförmågan? - En studie om ljud och uppmärksamhet - Berggren,Ellen; Ramirios,Christina (2016)
Syftet med studien var att undersöka hur uppmärksamhet påverkades av manipulationerna: tyst, vitt brus, en dialog och två parallella dialoger. Deltagarna delades först, med hjälp av självskattning för uppmärksamhet, in i grupper om hög och låg uppmärksamhetsnivå. Genom ett e-Corsi Spatial Span- test, Go/No Go- test och igenkänningstest i olika manipulationer, erhölls uppmärksamhetspoäng för att vidare kunna kartlägga samband. Det framkom inga statistiskt signifikanta resultat som svarade på studiens syfte. Vid en sekundär analys av separata huvudtest fann författarna statistiskt signifikanta skillnader mellan specifika manipulationer i e-Corsi Spatial Span-testet och igenkänningstestet. Dessa skillnader måste tolkas med stor försiktighet på grund av bristande validitet och reliabilitet i metoden. Studiens resultat kan med hjälp av vidare forskning undersöka individuella förutsättningar och därmed tillämpas för att uppnå en optimal arbetsmiljö.
Keywords: e-Corsi Spatial Span test; dialog; brus; vuxna; Moderate Brain Arousal Model; stokastisk resonans; dopamin; Uppmärksamhet; arbetsmiljö; igenkänningstest; attentiveness; attention; work Environment; stochastic resonance; adults; noise; dialogues; Go/No-Go Test; Free Recall Test