Ett delat Ukraina i kamp mellan det sovjetiska arvet och konstruktionen av en egen nationell identitet - Asp,Ludvig (2016)
Efter att Ukraina erhållit självständighet från Sovjetunionen har landet i flera omgångar försökt att bli av med det kommunistiska arvet men även upplevt flera revolutioner, varav en resulterade i hundratalet döda, en avsatt president, Krimhalvön ockuperat och ett inbördeskrig med tusentals döda i landets östra del. Därmed har etablerandet av en nationell identitet blivit än viktigare för Ukraina. Ukrainas parlament har därför stiftat nya lagar som förbjuder kommunistiska samt fascistiska symboler. Dessa lagar är kontroversiella då de förbjuder kommunistpartiet att verka i landet och därmed även utgör de ett hot mot yttrandefriheten. Genom appliceringen av Jeffrey C Alexanders teori om kulturellt trauma och Piotr Sztompkas tolkning av den samt med kvalitativa intervjuer utförda i Lviv samt Odessa i Ukraina där situationen undersökts samt komparerats i de båda städerna så bekräftar den här uppsatsen att invånarna i Odessa upplever ett kulturellt trauma på grund av dekommuniseringen som pågår i landet. Dekommunisering, som innebär avskaffandet av kommunismen och dess ideologi samt symboler.
Keywords: Stepan Bandera. Lviv; Vladimir Lenin; Dekommunisering. Monument; Sovjetiskt arv; Kulturellt trauma; Nationell Identitet; Ukraina; Odessa.