Musikterapins påverkan på äldre personer med demens. En litteraturstudie. - Najam,Forat; Paulsson,Dovile (2017)
Bakgrund: Demens är ett samlingsnamn för en grupp sjukdomar som påverkar de kognitiva funktionerna. Dessa sjukdomar är ett växande folkhälsoproblem både i Sverige och internationellt. Årligen insjuknar cirka 25 000 personer av Sveriges befolkning i demens och antalet beräknas successivt öka. De flesta personer med demens uppvisar någon gång under sjukdomsförloppet beteendemässiga och psykiska symtom vid demens (BPSD) vilka leder till lidande både för patienter och närstående. Syfte: Syftet med föreliggande studie var att belysa hur musikterapi i vårdmiljön på äldreboende påverkar äldre personer med demenssjukdom. Metod: Studien baserades på tio vetenskapliga artiklar som analyserades utifrån en integrerad analysmetod. Resultat: I resultatet framkom att majoriteten av studierna visade att musikterapi var en effektiv metod som möjliggjorde en förbättring av BPSD. Diskussion: Det övergripande resultatet i litteraturstudien tyder på att musikterapi är en behandlingsmetod som har positiva effekter på BPSD utan att medföra några biverkningar. Slutsats: Musikterapi har visat sig ha en bidragande del i omvårdnaden av personer med demens men det behövs ytterligare forskning i området för att få en tydligare bild av musikterapins effekter.
Keywords: Musikterapi; demens; äldreboende; BPSD