Generationsfonder- En kvantitativ studie av marknadens generationsfonder - Johansson,Julia; Johnsson,Sandra (2017)
Att ha rätt till pension vid pensionsålder är idag en självklarhet för den svenska befolkningen men med dagens pensionssystem så är det svårt att förutse hur stor den allmänna obligatoriska pensionen kommer att bli. Därför har det blivit allt viktigare att komplettera sin pension med ett privat pensionssparande. Men vilken typ av placering ska investeraren välja? I studien har det undersökts hur generationsfonder som är en vanlig placering vid privat pensionssparande har presterat i relation till andra generationsfonder och i relation till alternativa placeringar i termer av risk och avkastning.
Keywords: Generationsfonder; privat pensionssparande; modern portföljvalsteori; Sharpekvot; Jensen alfa; beta