Vad vill (V)? : en narrativanalys på vänsterpartiets partiprogram med fokus på den identitetspolitiska utvecklingen - Holm,Jacob (2017)
Vänsterpartiet är ett av Sveriges mest omstridda partier och var genom åren varit föremål för forskning och granskning. De senaste åren har den svenska debatten angående vänstern främst rört identitetspolitik. Detta har har ställts emot den traditionella vänsterns klasspolitik som blivit stämplad gammalmodig och förlegad. I denna uppsats kommer vänsterpartiets partiprogram från 2000 och 2016 att undersökas i undran om partiet blivit mer identitetspolitiskt. Till hjälp kommer Nancy Frasers syn på och förståelse av identitetspolitik att tas. En narrativanalys kommer utföras utifrån valda teman där fokus ligger på patriarkatet, kapitalismen och rasismen. Detta kan sägas vara tre av de orättvisor som vänsterpartiet ser som mest akuta att åtgärda i dagens Sverige. I olika grad finns det exempel på hur vänsterpartiet formulerar sin politik utifrån både klass och identitet beroende på samhällsproblem och politisk situation..Sammanfattningsvis framstår bilden av att vänsterpartiet stundtals tagit steg mot det mer identitetspolitiska men att man inte får glömma att klasskampen är oerhört central i vänsterns berättelse om Sverige.
Keywords: Vänsterpartiet; identietspolitik; klass; patriarkat; kapitalism; rasism; narrativ; Fraser