Persondata på Facebook - Johnsson,André; Larsson,Ellinor; Liljekvist,Amanda (2017)
Sociala medier har blivit en del av de flesta svenskars vardag, där Facebook står ut som det största sociala nätverket. Facebook används främst av yngre människor av vilka en klar majo- ritet använder Facebook dagligen. Facebook uppfattas som gratis, men i verkligheten betalar användarna med data som samlas in för att bland annat sälja vidare till tredje part. Har svenskar kunskap om hur deras data samlas in och används av Facebook? Vet de om att Facebook samlar in data över huvud taget, och hur mycket kunskap besitter de i så fall om denna datainsamling? Påverkar deras kunskap hur de använder Facebook och diverse säker- hetstjänster? Vi undersökte detta genom att i en kvantitativ undersökning fråga 125 användare i åldern 20-29 år en rad frågor och utifrån svaren tog vi reda på användarnas kunskapsnivåer i ämnet. Vi ställde även frågor kring hur de använde Facebook och diverse säkerhetstjänster och jämförde sedan kunskapsnivåerna med hur de svarat att de använder Facebook och säker- hetstjänster. De flesta av användarna visade sig ha viss kunskap om Facebooks datainsamling och en viss skillnad i användandet av Facebook och säkerhetstjänster kunde härledas till an- vändarnas kunskap i ämnet.