Separation and Extraction of Proteins and Polysaccharides from the Seaweed Palmaria Palmata using Enzyme Digestion - Nilsson,Anna (2017)
Inom matindustrin och djurfoderindustrin finns det stor potential för användning av tång som näringsrikt födoämne. Palmaria palmata (P. Palmata), eller i vardagligt tal, dulse är ett rött sjögräs med högt proteininnehåll (8-35%), som innehåller många mineraler som t.ex. jod och är rikt på fiber. Den vanligaste polysackariden i dulse är xylan. Vetenskapliga artiklar föreslår att xylan är delvis bundet till proteinerna i dulse. Detta kan leda till minskad tillgänglighet av proteinerna och leda till svårigheter att smälta dessa i tarmen. Denna rapport har för avsikt att hitta och optimera metoder för extraktion av proteiner och metoder för att separera de proteiner och polysackarider som förekommer i dulse. Metoderna som används är hydrolys med proteaser och hydrolys av xylan med xylanase. De analytiska metoderna som används för att utvärdera näringsinnehållet i proverna är SDS-PAGE, Bradfordmetoden, fenolsvavelsyrametoden, TLC och HPEAC-PAD. Hydrolys med proteaser hade begränsad framgång, endast en liten ökning i proteininnehållet i provet erhölls (totalt 46.6%) när hydrolys med Umamizyme utfördes. Hydrolys med xylanase visade sig ha bäst potential med en proteinkoncentration på 53.4% i provet. Vidare optimering av denna metod, kan bidra med värdefull kunskap inom mat- och foderindustrin.
Keywords: Palmaria palmata; dulse; enzyme digestion; separation; protease; xylan; xylose; seaweed; xylanase; applied biochemistry