Ägarstrukturens påverkan på börsintroduktioners långsiktiga prestation - En jämförande studie av familjeägda vs Private Equity-backade börsnoteringar genomförda under åren 2011-2013 - Will Johansson,Erik; Will Johansson,Oscar; Öström,Kajsa (2017)
TITEL: Ägarstrukturens påverkan på börsintroduktioners långsiktiga prestation - En jämförande studie av familjeägda vs Private Equity-backade börsnoteringar under åren 2011-2013 SEMINARIEDATUM: 2017-06-01 KURS: FEKH89, Examensarbete i finansiering på kandidatnivå, 15 HP FÖRFATTARE: Erik Will Johansson, Oscar Will Johansson, Kajsa Öström HANDLEDARE: Tore Eriksson NYCKELORD: Börsintroduktion, långsiktig prestation, familjeägande, Private Equity, svenska marknaden SYFTE: Syftet med denna studie är att undersöka och analysera om ägarstrukturer, i form av Private Equity respektive familjeägande, har olika påverkan på den långsiktiga prestationen hos börsintroduktioner genomförda under åren 2011-2013. METOD: Kvantitativ metod med deduktiv ansats vid analys av sekundärdata. Beräkning av långsiktig prestation med abnormal avkastning, BHAR, som utmynnar i en regressionsanalys. TEORETISKA PERSPEKTIV: Studien grundar sig på tidigare forskning om långsiktig prestation och hur olika ägarstrukturer påverkar prestation, samt undersökningar om börsintroduktioners prestation på den svenska och globala marknaden. EMPIRI: Sammanställning av prestationen under tre år efter börsintroduktion för 39 företag listade på First North och Nasdaq OMX Stockholm, jämförs med index OMXSGI. RESULTAT: Studien visar att en viss skillnad i långsiktig prestation förekommer mellan olika ägarstrukturer. Familjeägda företag presterar i genomsnitt bättre än Private-Equity-backade företag. Låg statistisk signifikans kan påvisas.
Keywords: Börsintroduktion; långsiktig prestation; familjeägande; Private Equity; svenska marknaden