En studie av svenska tidningars rapportering om Irakkriget 2003 - Östberg,Martin (2017)
Den här uppsatsen undersöker och jämför fyra svenska tidningars rapportering om invasionen av Irak 2003. Fokus läggs på vad tidningarna skriver om skuldfrågan och krigets aktörer, konsekvenser och motiv samt huruvida de sätter in konflikten i ett lokalt eller ett globalt sammanhang. Studien kommer fram till att det finns såväl likheter som skillnader mellan hur tidningarna rapporterar kring Irakkriget och att likheterna var större än väntat. Uppsatsen anländer också vid slutsatsen att tidningarnas rapportering ibland påverkas av deras politiska färg, medan denna faktor vid andra tillfällen inte spelar någon större roll.
Keywords: Sydsvenskan; Aftonbladet; Expressen; Svenska Dagbladet; Irakkriget; Irak; USA; George W Bush; Saddam Hussein