Sjuksköterskors attityder gentemot patienter med borderline personlighetsstörning. - En litteraturstudie. - Skagert Hellendal,Ylva; Vladu,Iulia (2018)
Bakgrund: Borderline personlighetsstörning (BPS) är enligt många sjuksköterskor en svårbehandlad patientgrupp. Studien tar ansats i Travelbees omvårdnadsteori och den humanistiska åskådningen. Syfte: Att undersöka sjuksköterskors attityder gentemot patienter med BPS, att belysa varför dessa attityder återfinns inom vården och om det finns åtgärder som kan sättas in för att förbättra sjuksköterskors attityder. Metod: En litteraturstudie genomfördes med en integrerad analys av tio artiklar. Resultat: Tre teman framkom som beskriver sjuksköterskors upplevelser i mötet med patienter med BPS: övervägande negativ inställning, emotionell påfrestning och känsla av otillräcklighet. Slutsats: Tre underliggande faktorer till attityderna uppkom: grundsyn, orsak och konsekvens. Sjuksköterskans vårdande och empati kan påverkas av negativa attityder, vilka kan förbättras genom utbildning. En förändring i attityderna kan leda till ökad vårdkvalitet för patienter och en bättre arbetsmiljö för sjuksköterskor.
Keywords: Borderline personlighetsstörning; sjuksköterska; attityd; stigma.