Kreditbetyg - Ett slag för Europa - Djakovic,Milan; Martinsson,Emi; Mollberg,Kristoffer (2018)
Titel: Kreditbetyg - Ett slag för Europa Seminariedatum: 2018-01-11 Ämne/Kurs: FEKH89 Examensarbete i finansiering på kandidatnivå, 15 högskolepoäng (ECTS) Författare: Milan Djakovic, Emi Martinsson och Kristoffer Mollberg Handledare: Maria Gårdängen Nyckelord: Kreditbetyg, Finansiella nyckeltal, Kreditratingbolag, Företagsobligationer, Redovisningssystem, IFRS, GAAP Syfte: Studiens syfte är att genom finansiella nyckeltal försöka förklara kreditbetyg på den europeiska marknaden, samt utforska ifall eventuella skillnader gentemot tidigare studier beror av redovisningssystem. Metod: Studien angrips genom en hypotetisk-deduktiv ansats med en kvantitativ inriktning. För regressionsanalysen används en multipel linjär regressionsmodell. Teoretiskt perspektiv: Studiens teoretiska ramverk baseras på är tidigare forskning vilken ämnat beskriva hur väl nyckeltal kan förklara ett kreditbetyg. Empiri: Urvalet utgörs av företag noterade på S&P 350 Europe där samtlig data gällande kreditbetyg och nyckeltal är hämtat från Capital IQ. Empiri kring skillnaderna för redovisningssystem är grundad i rapporter publicerad av de främsta revisionsbyråerna, PwC, EY och KPMG. Resultat: Studien påvisade att de finansiella nyckeltal vilka tidigare forskning studerat inte når samma relevans och förklaringsgrad inom Europa. Viss hänsyn lämnas till att två av åtta variabler ej nådde acceptabel signifikansnivå, men viss förklaring tros kunna tillskrivas skillnader i redovisningssystem.
Keywords: Kreditbetyg; Finansiella nyckeltal; Kreditratingbolag; Företagsobligationer; Redovisningssystem; IFRS; GAAP