Vem bör man ta rygg på? – En studie om insynspersoners möjlighet till abnormal avkastning på Large Cap - Fellenius,John; Bauer Barsby,Filip; Qvenild,Jesper (Vem bör man ta rygg på? – En studie om insynspersoners möjlighet till abnormal avkastning på Large Cap, 2018)
Titel: Vem bör man ta rygg på? – En studie om insynspersoners möjlighet till abnormal avkastning på Large Cap Slutseminarium: 2018-01-11 Kurs: FEKH89, Examensarbete i finansiering på kandidatnivå, 15 HP Författare: Filip Bauer Barsby, John Fellenius, Jesper Qvenild Handledare: Anamaria Cociorva Nyckelord: Abnormal avkastning, insynsperson, insynsinformation, informationsasymmetri, Stockholmsbörsen Syfte: Syftet med studien är att identifiera om fyra olika befattningsgrupper genererar abnormal avkastning genom insynshandel i bolag noterade på Stockholmsbörsens Large Caplista, samt om det föreligger några skillnader i resultatet mellan befattningsgrupperna utifrån köp- och säljtransaktioner. Vidare avser studien att urskilja huruvida tre utvalda variabler påverkar den kumulativa abnormala avkastningen. Förhoppningen är att ge underlag åt framtida investeringsstrategier. Teoretiska perspektiv: Tidigare studier inom undersökningsområdet har främst berört den amerikanska marknaden samt andra utländska marknader. Den effektiva marknadshypotesen, informationsasymmetri och signaleringshypotesen är de teorier som har använts. Metod: Författarna har använt en kvantitativ metod med en deduktiv ansats samt med utgångspunkt i Craig MacKinlays eventstudie för att beräkna abnormal avkastning enligt marknadsmodellen. Empiri: Resultaten baseras på totalt 651 insynstransaktioner. Data har inhämtats från Datastream, Finansinspektionens Insynsregister samt Nasdaq OMX Stockholm. Slutsats: Studiens resultat påvisade att Ekonomichefer var den enda befattningsgruppen som erhöll signifikant abnormal avkastning genom köptransaktioner. Ingen av de förklarande variablernas påverkan på CAR visade statistisk signifikans.
Keywords: Nyckelord: Abnormal avkastning; insynsperson; insynsinformation; informationsasymmetri; Stockholmsbörsen