"Jag vill ju att området ska grönska" - Huhle,Freja Lina (2018)
Stadsodling har beskrivits som ett positivt inslag i det urbana rummet. Sedan 2006 har fler och fler hyresgäster i olika bostadsområden i Malmö möjlighet att odla i pallkragar i anknytning till sitt hus. Att använda odling för att skapa en viss typ av område och hyresgäst har dock inte tidigare belysts ur ett maktperspektiv. Syftet med denna studie är att med begreppet governmentality diskutera hur MKB:s anställda använder fastighetsnära stadsodling som ett styrmedel för hyresgäster i socioekonomiskt svaga områden. Studiens empiri består av kvalitativa intervjuer med anställda inom det allmännyttiga bostadsbolaget MKB med tillknytning till odling i Malmöområdena Seved, Herrgården och Holma, samt en trädgårdsmästare som arbetar med odling på uppdrag av MKB. Den teoretiska utgångspunkten för studien är Michel Foucaults begrepp governmentalilty vilket omfattar både den utförda styrningen och logiken bakom styrningen. Enligt Foucault är makt något som utövas på befolkningen genom att få den att vilja ha ett visst beteende. Studien visar att MKB använder odlingen i arbetet med att skapa tryggare områden. Målet med styrningen är att kunderna ska bli nöjda och ansvarstagande hyresgäster. Genom att de boende engagerar sig i odling flyttas fokus för den redan existerande social kontroll i området till de allmänna ytorna, vilket ska leda till minskad kriminalitet.
Keywords: Governmentality; MKB; styrning; stadsodling; Focault; Seved; Holma; Herrgården