Användandet av journalsystemet Melior inom sjukvården - Gustafsson,Sofia; Houshmand,Jasmin; Kilicasan,Didem (2018)
Under 1990-talet infördes digitala journalsystem i Sverige. Det var ett nytt steg inom vården då man ville gå från pappersjournaler till digitaliserade journaler. Syftet med att digitalisera journalsystemet i Sverige var för att underlätta vården. Det har dock uppkommit problem med digitalisering, till exempel gällande kommunikationen med andra system. Detta lägger en grund till vår undersökning samt forskningsfråga: Vilka kommunikationsbrister finns det som påverkar användandet av det digitala journalsystemet Melior. För att kunna besvara vår frågeställning har vi tagit del av relevant litteratur som berör digital patientjournal samt olika faktorer som påverkar användandet av det digitala journalsystemet. I vår studie använder vi oss utav en kvalitativ metod där åtta intervjuer har genomförts. Därefter presenterar vi vårt resultat som är sammanställt utifrån en analys som gjordes på våra transkriberingar. Sedan kunde vi dra paralleller mellan vad teorin säger och hur praktiken faktiskt fungerar. Vi kan konstatera att kommunikationen är den största bristande faktorn i systemet Melior. I vår diskussion tar vi även upp andra faktorer som påverkar användandet av systemet. Vi avslutar uppsatsen med att besvara vår forskningsfråga samt poängtera olika faktorer som påverkar användandet.