Upplevelsen av brukarstyrd inläggning hos patienter som ingått i BASRCT och som tidigare haft en hög vårdkonsumtion i form av psykiatrisk heldygnsvård - Östlund,Hannah; Lincoln,Martin (2019)
Bakgrund: Brukarstyrd inläggning innebär att personen har möjlighet att bli inlagd inom den psykiatriska slutenvården utan medicinsk bedömning och under en begränsad tid. I Skåne har det genomförts ett projekt, BASRCT, där personer med självskadebeteende som tidigare varit inlagda under långa perioder har erbjudits metoden. Syfte: Att undersöka upplevelsen av brukarstyrd inläggning hos personer som ingått i BASRCT och som tidigare haft en hög vårdkonsumtion i form av psykiatrisk heldygnsvård. Metod: Sju personer intervjuades. Materialet analyserades enligt kvalitativ innehållsanalys. Resultat: Analysen gav två huvudteman; Hur BI påverkar mig och Vad jag behöver. Ansvaret stärkte patientens autonomi men kunde också kännas kravfyllt. Det kunde hjälpa personerna att söka vård tidigare men det fanns en oro för att de skulle bli nekade plats. De kunde ibland känna sig ensamma och övergivna och vårdpersonalens bemötande och omtanke var viktigt. Det beskrevs att metoden var bra för att få en paus i vardagen med chans till återhämtning. Slutsats: Inställningen till brukarstyrd inläggning var positiv och visade att det fanns fördelar med metoden. Det fanns dock en upplevelse av olikheter mellan de olika enheterna och negativt bemötande från vårdpersonalen. Det egna ansvaret upplevdes positivt men kunde också vara problematiskt i vissa situationer. Därför rekommenderas ytterligare forskning.
Keywords: Brukarstyrd inläggning; borderline personlighetssyndrom; självskadebeteende; patientansvar; bemötande