Mikroproduktion i lågspänningsnätet - Tydinger,Erik; Andersson,Albin (CODEN:LUTEDX/TEIE, 2019)
Målet är att undersöka hur en ökad installation av solceller kommer att påverka lågspänningsnätet. Öresundskraft efterfrågade en rapport som undersöker framtida problem i deras nät när solcellssystem installeras i större omfattning. Scenarion där olika procentantal kunder i lågspänningsnätet installerar solceller har analyserats och simulerats. Två olika lågspänningsnät har används, ett område på landet med ett tiotal fastigheter och ett villaområde med 240 fastigheter. Det är i den här typen av lågspänningsnät som prognosen för ökad installation av solceller är god och därför utger det en bra grund för simulering. Data från Öresundskraft har använts för att beräkna, simulera och analysera de här två områdena. Transformatordata, kabeldata och mellanspänningsnätsdata. I de mer avancerade testfallen som övertonsberäkning så har all data använts och i de enklare testfallen där överspänningsberäkningar genomförts har endast kabeldata och transformatordata använts. Det mindre lågspänningsnätet får endast problem med transformatorns märkström. Det större nätet börjar få problem med överspänningar och spänningsövertoner när 50-75 % av fastigheterna i nätet producerar. I testfallen genomförs beräkningar med antagandet att maximal effekt produceras och inte konsumeras av producenten, ett extremt testfall. Näten klarar av en stor ökning av producenter men åtgärder kan vara nödvändiga i framtiden om majoriteten i lågspänningsnät med många potentiella producenter inte konsumerar en hög producerad effekt (10 kW per fastighet i beräkningarna). Om nätet ska dimensioneras för dessa extremfall så är det bästa sättet att parallellkoppla distributionskablarna för att minska kabelimpedansen i nätet.
Keywords: Photovoltaic systems; low voltage grid; voltage variations; micro production; harmonics