Likvärdig betygssättning vid Lunds grundskolor? Jämförelse mellan grundskolebetyg i matematik och diagnosresultat vid gymnasiestarten - Bågenholm,Isabell; Eisenschmidt,Albert (2019)
I dagens samhälle är det av högsta vikt att betyg sätts likvärdigt. För att undersöka likvärdigheten i betygssättning används ofta de nationella proven men detta kan vara problematiskt då de nationella proven rättas internt och är en del av det betygsgrundande materialet. I detta arbete har istället ett diagnostiskt test i matematik som utförs av elever i början av årskurs ett på Lunds kommunala gymnasieskolor använts för att undersöka likvärdigheten. Syftet med arbetet har varit att undersöka skillnader i betygssättningen mellan olika grundskolor i och runt Lunds kommun, mellan kommuner samt mellan kommunala och fristående skolor. Resultaten från det diagnostiska testet har jämförts med elevernas slutbetyg i matematik. För att göra detta gjordes en regressionsanalys av all data för att få fram en linjär ekvation som beskrev sambandet mellan diagnosresultatet och slutbetyget i matematik. Med hjälp av regressionslinjen beräknades det förväntade diagnosresultatet för de olika betygsstegen och detta förväntade värde jämfördes med det verkliga diagnosresultatet. Analysen visar på att det överlag finns en god överensstämmelse mellan det diagnostiska testet och slutbetygen i matematik men att det också finns en spridning i betygssättning mellan olika grundskolor där vissa har en generös betygssättning och andra en restriktiv. Generellt verkar grundskolorna inom Lunds kommun sätta något mer restriktiva betyg än grundskolor utanför Lunds kommun. Vi ser ingen stor skillnad mellan kommunala och fristående skolor men om något så har de fristående skolorna en mer generös betygssättning. Våra resultat visar på brister i likvärdigheten och skulle kunna ligga som grund för vidare diskussioner och studier.
Keywords: Betygssättning; diagnostiskt test; grundskolan; likvärdighet; matematik