Förändringsarbetet mot NIS-direktivet - Holm Andersson,Jacob; Wilhelmsson,Klas; Mårtensson,Nils (2020)
Cyberhoten mot vårt samhälle ökar med dagen och det blir allt viktigare att skydda sig mot denna typen av hot. EU såg denna problematik och införde NIS-direktivet som tvingar leverantörer av samhällsviktiga tjänster att bedriva informationssäkerhetsarbete på ett systematiskt och riskbaserat sätt. Sveriges kommuner är hårt pressade att efterleva direktivet eftersom de driver samhällsviktiga tjänster inom flera olika sektorer. Studien syftar till att redogöra för de organisatoriska och processorienterade utmaningar som finns i arbetet mot efterlevnaden av NIS-direktivet. Vår kvalitativa undersökning visar att kartläggningen av hur, vad och vem som påverkas av direktivet varit bland de största utmaningarna. Studien visar också att en annan stor utmaning varit att samordna kommunens säkerhetsarbete och att arbeta mot gemensamma mål. Resursbrister och bristande struktur i kommuners organisation är också anledningar till varför utmaningarna existerar.
Keywords: Efterlevnad; NIS-direktivet; Systematiskt; Riskbaserat; Kommun