Fysisk aktivitet som behandlingsmetod vid depression -En litteraturstudie - Lilja,Victoria; Petursdottir,Olga (2020)
Depression är en vanlig folksjukdom med stora följder för den som insjuknar och för samhället. De vanligaste behandlingsmetoderna vid depression är antidepressiva läkemedel och psykoterapi, medan fysisk aktivitet inte anses vara en tillräckligt evidensbaserad metod. Syftet med litteraturstudien var att beskriva vilka effekter fysisk aktivitet har som behandlingsmetod på depressiva symtom hos vuxna. Resultatet baseras på tio kvantitativa studier. I samtliga studier minskade de depressiva symtomen med hjälp av fysisk aktivitet. Flera olika träningsformer och intensitet hade positiv effekt, symtomen kunde minska redan på kort sikt. Det är viktigt för sjuksköterskor att ha kunskap om hur fysisk aktivitet som komplement till konventionell behandling kan minska depressiva symtom mer och ge snabbare resultat än vad enbart konventionell behandling gör. För att motivera individen kan sjuksköterskan skriva ut fysisk aktivitet på recept och hjälpa till att planera och individanpassa träningen.
Keywords: Depression; depressiva symtom; fysisk aktivitet; träning; egenvård