Barn med leukemi - föräldrars upplevelser - Johansson,Lina; Svensson,Josefine (2020)
Bakgrund: Leukemi är en cancersjukdom som inte bara drabbar barnet utan även får stor inverkan på föräldrarnas liv. För att kunna bedriva en god familjefokuserad omvårdnad krävs förståelse för hur föräldrarna påverkas samt vilket behov av stöd de har. Syfte: Att belysa föräldrars upplevelser av att ha ett barn med leukemi. Metod: Litteraturstudie med en integrerad analys. Resultat: Föräldrarnas hela liv förändrades när barnet blev sjukt och de satte sina egna behov åt sidan. De upplevde ett behov av information kring barnets sjukdom som inte tillgodosågs fullt ut av vårdpersonalen. Föräldrarna hade behov av stöd från olika håll för att återfå en känsla av kontroll i situationen. Slutsats: Då studien endast belyser att det finns brister i familjefokuserad omvårdnad krävs vidare studier kring vad som orsakar dessa brister och hur vårdpersonalen kan arbeta mer familjefokuserat.
Keywords: Leukemi; Föräldrar; Vårdpersonal; Stöd; KASAM