Munnen i fokus - Erfarenheter och attityder kring att utföra munvård på äldre patienter ur omvårdnadsperspektiv - Lidberg,Maria; Hansson,Greta (2020)
Bristande munhälsa kan vara en betydande hälsorisk. Äldre patienter är en grupp som ofta har behov av omvårdnad. Trots att de flesta av omvårdnadspersonalen anser att munvård är en viktig del av omvårdnaden visar tidigare forskning att den bortprioriteras i den verkliga vården. Syftet var att ur omvårdnadsperspektiv belysa erfarenheter och attityder kring att utföra munvård på äldre patienter. Metoden var en litteraturstudie med nio vetenskapliga studier som granskades och analyserades systematiskt. Det framkom fyra kategorier: Munvårdens betydelse, Ansvar för munvården, Arbetsbelastning som hinder och Svårigheter kring utförandet. Resultatet visade att omvårdnadspersonal tenderar att skjuta ifrån sig ansvaret för utförandet av munvård samt att munvård upplevs som obehagligt och svårt. Slutsaser som dras är att det är viktigt att omvårdnadspersonalen tar ett gemensamt ansvar och vågar kommunicera trots erfarenheten att munnen kan vara svår att prata om.
Keywords: Attityder; Erfarenheter; Munhälsa; Munvård; Omvårdnad; Omvårdnadsperspektiv; Äldre patienter